Reuzenfeest 3 en 4 juni 2000

l’Histoire se répète in “Mie es 2000 jaor Mestreech”  

Op zaterdag 3 en zondag 4 juni  2000 organiseerde de Stichting Reuzengilde Gigantius een internationaal reuzenfeest met als thema “Mie es 2000 jaor Mestreech”. 
Markante perioden en figuren uit de rijke Maastrichtse historie herleefden dit weekend en gaven de toeschouwers een verrassende kijk op het markante verleden. Toeval of niet, het was op 4 juni op de kop af precies 450 jaar geleden dat Gigantius, slechts die ene bijzondere keer, ten tonele is gevoerd. Natuurlijk stond het Reuzengilde stil bij dit memorabele feit voor Maastricht.  

“l’ Histoire se répète “is het beroemde Franse gezegde. Of dat ook voor de 21e eeuw zal gelden? Ongetwijfeld! In ieder geval zeker voor het Reuzenspektakel in 2000. Dit feest werd voor de zesde maal door het Reuzengilde georganiseerd.    

frater.jpg (116846 bytes) HERDER MET SCHAPEN.jpg (148018 bytes)

Het Reuzenfeest heeft een stevig fundament verworven in de Maastrichtse samenleving. Dit blijkt uit de grote interesse van de Maastrichtse bevolking om mee te doen en uit de deelname van andere reuzen en groepen uit binnen- en buitenland. Tijdens voorgaande edities heeft het reuzengilde telkens meer dan 100.000 toeschouwers op de been gebracht. Het mag duidelijk zijn dat dit evenement grote belangstelling geniet van de media, zowel regionaal als (inter-)nationaal. In 1994 heeft de KRO een 25 minuten durende reportage uitgezonden over het reuzenspektakel in Maastricht. 


Op 3 juni was er een Middeleeuwse Jaarmarkt op het Vrijthof, op 12 lokaties in Maastricht een straattheater en 4 juni was er een spectaculaire ommegang in het centrum van de stad.

jeanineleo.jpg (113112 bytes) vuurspuwer1.jpg (90247 bytes)

 

Markante figuren en perioden uit de internationale geschiedenis van Maastricht herleefden dit weekend en gaven de toeschouwers een verrassende kijk op het rijke verleden. Tal van reuzen-, muziek-, en toneelgroepen uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Spanje waren hiervan getuigen.

College van Gedeputeerde Staten in Reuzenstoet

Het College van Gedeputeerde Staten nam op 4 juni deel aan de historische ommegang in de oude binnenstad van Maastricht. De collegeleden gingen samen met hun partners gekleed in fraaie kostuums uit het begin van de 19e eeuw en vertolkten de rol van het eerste provinciebestuur na de afscheiding van de Zuidelijke Nederlanden, zoals vastgelegd in het verdrag van London in 1839. In dit verdrag werden de grenzen van België en Nederland definitief vastgelegd. Het is voor het eerst dat het voltallig College van Gedeputeerde Staten op deze manier acte de présence gaf.

35 hoogtepunten uit de rijke historie van Maastricht

In de historische ommegang werden in chronologische volgorde de ontwikkeling van de stad, tijden van oorlog, handel, industrie, religie, bestuur, onderwijs en volkscultuur in een spectaculaire wandelende theaterproductie voor het voetlicht gebracht. Prominente inwoners van Maastricht kropen in de huid van historische figuren samen met diverse muziek, zang, toneel en reuzengroepen. Meer dan 40 internationale reuzengezelschappen reisden af naar Maastricht. Uiteraard werd ook de Blijde Incomste van Karel V, die op de kop af 450 jaar geleden zijn zoon Philips II als zijn troonopvolger kwam voorstellen, "gevierd". Juist op dat moment voerde de bevolking van Maastricht een reus ten tonele als symbolisch protest van de Maastrichtse bevolking tegen het centralistische regime van Karel V. Dit historische feit vormde de basis van het in 1968 opgerichte Maastrichtse Reuzengilde Gigantius.

valkeniers.jpg (74256 bytes) romein.jpg (48712 bytes)

 

Middeleeuwse Jaarmarkt

Het sfeervolle Vrijthof werd op 3 en 4 juni omgedoopt in een Middeleeuwse Jaarmarkt anno 1550. Bezoekers ontmoetten marskramers, 'dieven', soldaten, circusartiesten, alchimisten, bedelaars, troubadours en straatartiesten. Daarnaast werdt een indruk gegeven van de grote diversiteit aan oude ambachten uit de betreffende periode. Voor de kinderen waren er tal van verrassingen en doeactiviteiten. De binnenstad van Maastricht was op 12 verschillende locaties het toneel van een Middeleeuws Straattheaterfestival met een keur aan artiesten.  

MAASTRICHT 1.jpg (149032 bytes)

In deze schitterende entourage ontbraken de Middeleeuwse spijzen, de wijn en het gerstenat niet. De zaterdag- en zondagavond werd afgesloten met sfeervolle live-muziek en optredens van muziek- en dansgroepen van de buitenlandse gasten van het Reuzengilde.

Het Reuzenfeest heeft een stevig fundament verworven in de Maastrichtse samenleving. Dit blijkt uit de grote interesse van de Maastrichtse bevolking om mee te doen. Tijdens deze en  voorgaande edities heeft het Reuzengilde telkens meer dan 100.000 toeschouwers op de been gebracht.

Het Reuzenfeest maakte deel uit van de "Mestreechter Millennium Toer".

Op deze website vindt u regelmatig actuele informatie.

MEER FOTO'S VAN HET REUZENFEEST 2000

De voorbereidingen voor het Reuzenfeest in 2005 zullen binnenkort beginnen!  U mag ons ook e-mailen.
 

 

Hoofdmenu Introductie   Geschiedenis Jaar 2000  English Contact E-mail